AuteurAangenend, H.I.M.
Co-auteur(s)
AbstractMag een kind met ‘krentenbaard’ naar het kinderdagverblijf? En hoe voorkom je dan dat andere kinderen en leidsters ziek worden? Medewerkers van de kinderopvang kunnen dat vanaf nu in de KIDDI-app opzoeken. De KIDDI-app bevat informatie over infectieziekten en hygiënerichtlijnen voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvangorganisaties. Deze informatie is gebaseerd op de richtlijn voor kindercentra van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid (LCHV), onderdeel van het RIVM. De applicatie is geschikt voor smartphones en tablets en is gratis te downloaden in de Apple store (Apple) en Play Store (Android).

Ter preventie van infectieziekten zijn kindercentra verplicht om melding te doen bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) op basis van de hygiëne richtlijn voor kindercentra van het LCHV.
Vanuit praktijksignalen van medewerkers van kinderdagcentra blijkt dat de richtlijn niet makkelijk te vinden is op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook zijn er veel kindercentra die nog gebruik maken van uitgeprinte richtlijnen die in een klapper op de groep staan. Deze informatie is vaak niet up-to-date is. GGD Gelderland-Zuid heeft daarom samen met het Landelijk Centrum Infectieziektebestrijding (LCI) van het RIVM en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) Informatie Academie (ICALAB) de KIDDI-app ontwikkeld.

GGD Gelderland-Zuid verwacht dat door de applicatie er meer kennis komt over infectieziekten, hygiëne en gezondheid bij de medewerkers van kinderdagcentra en hierdoor de aantal vragen en meldingen aan de GGD stijgen.

De bovenstaande gegevens zijn aangeleverd door de bovengenoemde auteur. De organisatie van NCVGZ is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de aangeleverde gegevens.