AuteurDrongelen, K.I. van
Co-auteur(s)Brussel - Visser, F.N. van
AbstractKinderen hebben het recht zo gezond mogelijk op te groeien. Dat geldt thuis, maar ook in de opvang en op school. Als kinderen een gezonde start maken, is dat een investering in latere gezondheid. De praktijk laat echter zien dat gezond opgroeien en wat daar voor nodig is, niet voor alle kinderen vanzelfsprekend is.
De kinderopvang is de aangewezen plek om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan, al was het maar omdat in Nederland relatief veel kinderen naar de opvang gaan. In de kinderopvang is al veel aandacht is voor gezondheid, veiligheid en de ontwikkeling van het jonge kind. De verdiepingstap naar gezonde leefstijl is in deze sector goed te zetten. Daarom is door een aantal kennisinstituten* en het veld Gezonde Kinderopvang ontwikkeld: een aanpak en een scholing om actief aan de slag te gaan met gezonde leefstijl binnen de kinderopvang en dit te borgen in de praktijk en beleid.
Tijdens de workshop nemen we de deelnemers mee in de wereld van Gezonde Kinderopvang en gaan we in gesprek hoe Gezonde Kinderopvang tot een succes te maken met alle direct en minder direct betrokkenen. We willen deelnemers inspireren hoe zij in hun gemeente met de kinderopvang kunnen werken aan gezondheidsbevordering van deze jongste doelgroep.
*Nederlands Jeugdinstituut, Kenniscentrum Sport, Pharos, VeiligheidNL, Voedingscentrum, TNO, CGL/RIVM

De workshop begint met een kennismakingsspel uit de scholing Een Gezonde Start, gevolgd door het maken van een mindmap over gezonde leefstijl in de kinderopvang en een toelichting op Gezonde Kinderopvang door een pedagogisch medewerker. Ook bespreken we de uitkomsten van de pilot Gezonde Kinderopvang uit 2016. Met een werkvorm uit de scholing blikken we vervolgens vooruit en gaan aan de slag met de deelnemers hoe zij vanuit hun eigen functie kunnen bijdragen om Gezonde Kinderopvang tot een succes te maken.

De bovenstaande gegevens zijn aangeleverd door de bovengenoemde auteur. De organisatie van NCVGZ is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de aangeleverde gegevens.