AuteurBosman, N.P.J.
Co-auteur(s)Roefs, C.W.J.M.
AbstractA Achtergrond en doelstelling
In 2013 is de werkgroep “Positieve gezondheid in de Noordelijke Maasvallei” opgericht. Inmiddels uitgegroeid tot een netwerk met ongeveer 30 partijen waaronder gemeenten, zorgorganisaties, patiëntenvertegenwoordigers maar ook bv. de bibliotheek. Het netwerk heeft ook een missie opgesteld: in 2020 denken en werken alle betrokken organisaties, professionals en burgers vanuit positieve gezondheid en de zes dimensies.

B Aanpak/methode van het project
Kennis delen, samen leren, experimenteren, elkaar vinden en verbinden zijn de uitgangspunten binnen het netwerk om samen deze cultuurverandering mogelijk te maken.

C Resultaten/opbrengsten
Vanuit het netwerk “Positieve gezondheid in de Noordelijke Maasvallei” zijn veel initiatieven en activiteiten gestart met en tussen professionals. Daarmee zijn mooie resultaten geboekt. Onder andere is er in de gemeente Bergen een bijzondere huisartsenpraktijk aan het werk om het concept positieve gezondheid concreet in te bedden in de werkwijzen van de praktijk.. Zo zijn er inmiddels andere afspraken gemaakt met het VGZ qua financiering om zo meer tijd in de spreekkamer te creëren om écht met elkaar te kunnen praten over het concept en zijn alle medewerkers van de praktijk daarin geschoold. De eerste resultaten zijn veelbelovend: er wordt beduidend minder doorverwezen naar het ziekenhuis. Voor de toekomst staat in de gemeente Bergen het optimaliseren van de samenwerking tussen de huisartsen en het sociaal team op de rol.

D Conclusie(s) en aanbevelingen
De samenwerking in netwerkverband heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het beleid van de gemeente Bergen op het gebied van het sociaal domein. Op welke wijze lukt het om het gemeentelijk beleid te laten aansluiten op de activiteiten bij zorg en welzijn? Wethouder Lia Roefs zal hierop een toelichting geven, inclusief de geleerde lessen uit de praktijk.

De bovenstaande gegevens zijn aangeleverd door de bovengenoemde auteur. De organisatie van NCVGZ is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de aangeleverde gegevens.