AuteurKoornstra, A.
Co-auteur(s)Huber, M.
AbstractA: Inhoud
De rol van professionals in de publieke gezondheid, sociaal domein en zorg verandert zichtbaar. Het concept Positieve Gezondheid (Gezondheid als het vermogen van mensen om zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven, uitgewerkt in zes dimensies) wordt daarbij veel toegepast. Niet alleen binnen de individu-gerichte zorg, maar ook binnen de publieke zorg biedt het concept een verbindende taal tussen zorg en het sociaal domein.
Echter, naast positieve ervaringen worden ook kritische kanttekeningen geplaatst. Die horen we binnen de GGD’en en gemeenten en ook in wetenschappelijke discussies, o.a. gepubliceerd in Medisch Contact en TSG. Hoe ga je om met kritiek als je zelf voorstander van het concept bent? Of ben je kritisch en toch benieuwd of je iets aan het concept kan hebben? GGD GHOR Nederland en Institute for Positive Health nodigen kritische gesprekspartners uit voor een debat waarin de commentaren worden besproken.

B: Opzet van de workshop
Het debat start met een overview van kanttekeningen die geplaatst zijn op het concept. Vervolgens gaan voor- en tegenstanders met elkaar in debat. Het debat richt zich op drie punten:
- Dillemma’s m.b.t. toepasbaarheid van concept in publieke gezondheidszorg
- Meetbaarheid van het concept: ‘Sterrenhemel’ of rijtje op maat geordend (=afvinklijst)?
- Gezondheid versus Quality of Life: alles is gezondheid of gezondheid is ook niet alles?
Het publiek is onderdeel van het debat, iedereen kan zijn/haar mening verder vormen en oefenen in het debatteren. Het debat wordt geleid door een objectieve/vrijdenkende voorzitter.

Het beoogd doel van deze levendige workshop is de kritische noten met elkaar te overwegen en het uitwisselen van standpunten. Opbrengst voor deelnemers is nieuwe inzichten in het concept verkrijgen en ervaring opdoen in debatteren.

De bovenstaande gegevens zijn aangeleverd door de bovengenoemde auteur. De organisatie van NCVGZ is niet verantwoordelijk voor de volledigheid en juistheid van de aangeleverde gegevens.